Chardonnay | |||
מהמפורסם שבזנים הלבנים, גדל בכל ארצות היין בעולם. כנראה שמוצאו לקראת סוף ימי הביניים, סביב הכפר שרדונה באזור המאקונה. הזן נטוע כיום בכל רחבי העולם וזוכה לפופולאריות גם בשל העמידות היחסית שלו והגמישות והרב גוניות שהוא מפגין בתנאי אקלים משתנים, כמו גם גמישות בפרקטיקות ייצור כגון שימוש בחביות, התפתחות על המשקעים, בטונאז׳, תסיסה מלולקטית - מזוהות במיוחד עם הזן הזה. למרות שיש שוני גדול מאד בין קלונים שונים של השרדונה בדרך כלל הוא אינו ארומטי במיוחד - טעמיו העדינים והטבעיים עושים אותו למתאים במיוחד ליישון בעץ וכבמה אדירה לביטוי הטעמים הנובעים מכך (חמאה, קלייה, אגוז לוז) ואף חשוב מזה, לביטוי טעמי הקרקע שעליה הזן גדל (מינראליות רבותיי). שאבלי, שם אדמות הגיר והאקלים הקר מניבים יינות בעלי חמיצות אדירה, מינראליות ימית וטעמי פירות ירוקים, לרוב ללא שימוש בעץ. דרומית יותר, רצועת הקוט ד'אור, בורגון, על אדמות חימר גיריות השרדונה מגיע לשיא תפארתו ולסגנון עשייה שמערב תסיסה ויישון בעץ אשר יוצרים יינות עגולים, רכים, מרוכזים ואלגנטים, עם מבנה, מורכבות אדירה ופוטנציאל יישון גבוה. השרדונה מהווה את רוב הייצור של יין לבן בבורגונדי ומשמש גם כבסיס חשוב לייצור שמפניה ויינות מבעבעים מאזורים אחרים.
| |||