הפינו גרי הוא אחד הזנים העתיקים המוכרים לנו ומוצאו עדיין לא ידוע במדויק. הוא כנראה יליד צפון צרפת, משם התפשט לשוויץ, הונגריה ובורגון בימי הביניים והגיע לאלזס וגרמניה במאה ה-15. כיום מזוהה גם עם יינות הפינו גריג'יו מאיטליה. מחקרים הראו שהגריג'יו הוא בנו הביולוגי של הפינו גרי המקורי.
קיימות עדויות להמצאותו בגרמניה כבר בימי ביניים. בשל גילו, יש לו מעל אלף קלונים ומוטציות שונות, שהינם כולם גנטית אותו זן. הזן ידוע גם בשמות פינו גריג׳יו (איטליה), גראובורגונדר (גרמניה), סיבי פינו (סלובניה וקרואטיה), משמש לייצור יינות ארומטיים, בכל דרגות היובש והמתיקות, באלזס ובגרמניה ובאיטליה. הוא למעשה מוטציה של פינו נואר ששינה את צבעו. מוטציה זו קרתה כנראה פעמים רבות ובמקומות שונים - בבורגונדי, לאורך נהר הריין, ליד באדן ועוד. צבע הקליפות, המסומק, מקנה ליין צבע עמוק. זן הפינו גרי מיועד לאדמות עמוקות וחמימות עם תוכן מינרלי גבוה.
הוא דורש תקופת הבשלה ארוכה וקרה בכדי לפתח את מלוא המורכבות וטעמיו העדינים ולשמר את החמיצות החיונית לו. יבולים נמוכים נדרשים בכדי שהזן יגיע לשיאו. כיום הפינו גרי עובר ויניפיקציה במגוון סגנונות, מיבש-חצי יבש ועד מתוק מענבי בוטריטיס.
יינות הזן לרוב יציגו ארומות וטעמים של תפוח, אגס, שקדים, פרחוניות ומינראליות.
הסיגנונות מגוונים והטובים שביינות עשירים, מלאי גוף ועוצמה, במיוחד כשמקורם בגפנים בוגרות המניבות יבול נמוך. בדומה לפינו נואר - גם הפינו גרי זקוק לחומציות נמרצת בכדי לאזן בין המשקל והריכוז.
|