זן המלבזיה הוא אחד הזנים העתיקים ביותר.
גדל בעיקר באגן הים התיכון במדינות איטליה, קרואטיה, ספרד ופורטוגל, אך בכמויות קטנות.
למלבזיה שמות נרדפים רבים. השם מיוחס לקבוצה נרחבת יחסית של זנים, בדרך כלל חסרי שום קשר ביניהם, אשר חולקים את התכונה לייצר כמויות סוכר משמעותיות יחסית, מה שמוביל לאחוז אלכוהול גבוה יחסית ביין. הטענה שהמקור הגנטי של כל הזנים האלה הוא יווני אינה נתמכת על ידי ראיות מדעיות כלשהן והשונות הגנטית העצומה בין הזנים השונים שכולם נקראים מלבזיה הופכת את המונח "משפחה" לחסר משמעות במקרה הזה. נטען בעבר שהזן אולי יובא מיוון על ידי הונציאנים ששלטו בחצי האי האיסטרי תקופה ארוכה ואולם לא נמצא כל קשר גנטי בין המלבזיה לזנים יווניים מקומיים אחרים.
מלבזיה איסטרסקה Malvazija Istarska זן לבן הנפוץ בחצי האי האיסטרי שבקרואטיה. גם מקורו של הזן הוא כנראה בחצי האי האיסטרי ולמרות שהוא מאוזכר לראשונה בכתובים רק לקראת סוף המאה ה-19 קרוב לוודאי שהוא נוכח שם כבר כמה מאות שנים.
הזן אמין ועמיד, בעל יבולים מתונים המעדיף אקלים חם וצחיח ומדרונות מנוקזים היטב. הענבים בעלי רמות גבוהות של ארומאטיות, ריכוז טעם ופנולים אשר יכולים להגיע לאחוזי אלכוהול גבוהים.
מלבזיה באיטליה מככבת בכ-11 אפלסיונים שונים ומייצרת יינות יבשים וקינוח - פסיטו, בתהליך בו הענבים מיובשים על מחצלות קש לפני תהליך התסיסה.
אזור פריולי מציג את הדוגמאות הטובות ביותר של זן זה.
ברחבי המדינה הזן מעורבב עם זנים אחרים, בעיקר טרביאנו לשם יצירת יינות יבשים ופריכים. לבדו, הזן מפיק יינות בעלי ניחוח מתובל, אפרסק, מסק ושקדים. בספרד, הזן משמש מרכיב ביינות ריוחה הלבנים, בפורטוגל נמצא בבלנדים מסויימים של פורט וגם לוקח חלק בבלנדים ביינות הקינוח של האי מדירה.
בגדול - סגנונות הייצור מגוונים ביותר ונעים מיינות מלאים ומתובלים, עם מעט יישון בחביות עץ ועד גרסאות של יינות יותר קלילים ומרעננים. לחלק גדול מהם יש גוון דבשי ברקע. רובם המכריע רענן יותר מרוב היינות שנקראים מלבזיה. יינות המיוצרים עם השרייה של קליפות הענבים מוכיחים שהזן הזה מתאים במיוחד לשיטת הויניפיקציה הזו, שמוסיפה ליין עומק ומורכבות.
|