המוזל הוא אזור הריזלינג הגדול והצפוני ביותר באירופה. המוזל, בכינויו הרשמי מכיל גם את אזור הרובר והסאאר. האזור נוצר לפני למעלה מ 15 מליון שנים למרות שהיסודות למאפייני האדמות הדבוניאניות מצויות כבר למעלה מ- 400 מליון שנים. הרומאים שנזקקו למשהו להרטיב את גרונם גם במוזל, שתלו את הריזלינג על post יחיד לכל גפן וקיימות הוכחות לכך שהאופן בו יצרו יין עדיין בשימוש גם היום.
רוב הכרמים ממוקמים על המתלולים בסמוך לנהר. במוזל 9000 הקטר של גפנים כאשר חציים מעל מדרונות תלולים מאד. הכרמים ממוקמים כמעט בכל פיתול וסיבוב של הנהר (250 ק"מ)!!!
האדמות השולטות במוזל הם צפחה דבוניאנית מפוררת, עשירה במינרלים כמו פוטסיום ומגנזיום, חנקן ופוספורוס המזינים את הגפנים ומקנים ליינות אופי מינראלי עוצמתי. לעיתים קרובות החלק העליון של האדמות דק מאד בגלל המתלול והגפן חודרת את הצפחה העמוקה. רבות מן הגפנים הן ungrufted ובנות כמאה שנה כתוצאה מכך שהפילוקסרה לא הגיעה אלייהן. המוזל התברך באדמות צפחה מגוונות בצבעים שונים- שחורות, כחולות, אפורות, ירוקות, חומות, צהובות ואדומות התורמות למינראליות היינות והמקנות אופי שונה ומיוחד הן לאדמות והן ליינות.
הכורמות גבולית מבחינת מזג האוויר אולם בזכות זאת היינות יוצאים מהכלל. האקלים משחק תפקיד ראשי ביצור הסגנון המעודן של יינות המוזל. הרוחות מדרום וממערב מייצרות אקלים אטלנטי המאופיין בקיצים קרירים. בבצירים הטובים ביותר, ולא חסרו כאלה בשנים האחרונות, ובכרמים הטובים ביותר נעשים יינות מזוככים, מתכתיים ומינראליים, בעלי חומציות עוקצנית ודבשית המפתחים עוצמה מופלאה ונמרצת בהתבגרותם. על מנת לייצר יין יבש במוזל דרושה הבשלה מוחלטת של הענבים אחרת היינות יהיו חסרי גוף וחומציות וחסרי איזון. ריזלינג מסורתי מהמוזל יכיל שארית סוכר ברמה כזו או אחרת. לרבים מאוהבי היין מהווים יינות אלה מופת ודוגמא לריזלינג מושלם – קלים, חיוניים, אלגנטיים, מרעננים, עדינים ואווריריים, עם טעמים פרחוניים ופירות פרדס המודגשים על ידי מינראליות. הקסם הגדול של יינות המוזל הוא בשילוב החזק ובהרמוניה שבין הכוחות המנוגדים. כמעט שניתן לטעום את המאבק שבין העושר לקלילות, בין חומציות נמרצת ומלאת חיים למתקתקות דבשית, בין פשטות ואלגנטיות. היינות המתוקים של אזור זה הם מהיקרים ועטורי הפרסים בעולם ובעלי יכולת התיישנות של עשורים רבים מאד.
|