Jean Francoise Ganevat |
רקע "ז'אן- פרנסואה גנבה מייצר יין עם קסם של אלכימאי" גנבה מגיע משורה ארוכה של מגדלי גפנים, החל כבר מאמצע המאה ה- 17, במהלך השנים המשפחה זנחה את מלאכת גידול הגפן לטובת ייצור חלב עבור גבינות הקומטה של האיזור. זאת עד 1976 אז אביו של ז'אן- פרנסואה חוזר לכרמים ולייצור יין. ז'אן פרנסואה עבד אצל אביו בכרמים וביקב, ולמד ועבד בשאסן מונראשה שבבורגון אצל היקב החשוב ז'אן- מארק מוריי. בבורגון התוודה לפרקטיקות ייצור יינות טבעיים, ולחשיבות מיפוי החלקות והטרוארים השונים הכל כך מאפיין את בורגון. ב- 1998 הוא חוזר לאיזור הז'ורה ולוקח על עצמו את ניהול הדומיין המשפחתי, ומביא לידי ביטוי את הידע שצבר. לדומיין 8.5 הקטר של כרמים עם נטיעות של 17 זני ענבים מקומיים שונים (!), מה שמאפשר ייצור רחב של סגנונות וייננות שונה על אף שטח הכרמים הזעום. לדומיין כמה כרמים עתיקות במיוחד שחלקן ניטעו כבר בתחילת המאה הקודמת. הפרפקציוניזם וחיבתו הבלתי נדלית של גנבה לפרטים, יחד עם נסיונו היינני בבורגון, הובילו אותו באופן טבעי לייצר יין על פי עקרונות הביו דינאמיות. וב 2006 היקב קיבל הסמכה רשמית לכך. גנבה מייצר לא פחות מבין 40-50 cuvees שונים בכל בציר, כל חלקת כרם ממופה ועוברת תסיסה בנפרד. רוב יינותיו נקראים על שמות בני משפחתו או על שם מספר חלקות (lieux-dits) קטנות. ליינותיו ריכוז ועוצמה אלגנטית, מאוזנים על ידי חומציות רעננה, כל חלקת כרם מביאה את אופייה השונה ביינותיו. יינות גנבה מרוכזים, טהורים ומלאי ניואנסים עדינים. בכרם מגוון אלמנטים שונים שמים את הדומיין הזה בראש יצרני הז'ורה ובראש יצרני העולם בכלל, אך זוהי עבודת הכרם שעושה את מירב ההבדל. פרקטיקות הגידול בכרם הינם ביו-דינאמיות, עם שימוש מזערי של copper sulfate כדי למזער מחלות גפן כגון powdery mildew ו- rot. גנבה מגביל יבולים לנמוכים עד כאב, וכל אחד מה cuvees השונים מיוצר בכמויות מזעריות. הכרמים פזורים על טרוארים שונים אשר בקרבתם יערות ומרבצי גידול של פרות. הכרם הגדול ביותר של גנבה Les Chalasses בגודל 4 הקטר נחשב הכרם הטוב ביותר בז'ורה ליינות לבנים במיוחד לזן סאבינייה. ב-Les Grandes Teppes שני הקטר בלבד, גדלים מספר זני ענבים ביניהם שרדונה שננטע בשנת 1919 ו- Grusse en Billat, עם תכולת צפחה וחימר גבוהה, הנחשב לכרם הכי מינרלי של גנבה. שאר כרמיו גדלים למרגלות הגבעה La Combe שבו נמצא ביתו. ביקב גנבה מקיים פרקטיקות של ייננות טבעית ביקב, השימוש בבי-סולפיט מינימלי ביותר ונכנס רק לשני יינות שרדונה. אין שימוש בשמרים מלאכותיים, אנזימים או תוספות כלשהם. רוב היינות, למעט מספר מועט של יינות קינוח, מתיישנים בחביות עץ גדולות של 500-600 ליטר. רובם מתיישנים בין שנה לשנתיים אך חלק מיינותיו של גנבה מתיישנים חמש שנים ואף יותר! היינות הלבנים עוברים תסיסה באשכולות שלמים ומובקבקים לאחר שנתיים התיישנות, האדומים ברובם עוברים השרייה ותסיסה סמי- קרבונית בדומה לייצור יינות קרו בוז'ולה, היינות לא עוברים סינונים או פילטור לפני הביקבוק. חלק מיינותיו עוברים תהליך חימצון מכוון בדומה לסגנון האיזור, אך מאמץ רב גם מושקע ביינות שלא בסגנון זה, המייצגים את הסגנון האלגנטי והטהור של הדומיין.
|