חדשות

עצור
הארץ
כלכליסט

צור קשר

מאשר קבלת דיוור
חנות היין
טעימות יין
המרכז ללימודי יין
מועדון החברים
  • כתומים

כתומים

 

״יינות כתומים״ הוא כינוי הנוצר בשנים האחרונות ומתייחס לקבוצה ברורה של יינות המיוצרים על בסיס זנים לבנים בטכניקה של יינות אדומים.

זוהי קבוצה של יינות מזנים לבנים שונים, אשר בניגוד לייננות לבנים רגילה, מתאפיינת בהשרייה של התירוש עם הקליפות למשך ימים, שבועות ולעיתים גם חודשים או התססה של התירוש עם הקליפות, ממש כמו בעשיית יינות אדומים. 
 

יינות מסוג זה היו ידועים ונעשו מזה אלפי שנה ברצף ואולם הם חווים רנסאנס מחודש אצל יצרנים בכל העולם.

יצרנים אלה מחפשים בדרך כלל את מכלול החומרים והיסודות שהטבע יצר בקליפות הענבים.
פעמים רבות הבציר יהיה מעט מאוחר יותר, בדרגת בשלות אחרת.
הענבים יידרכו ויעברו השרייה ותסיסה כמו ביינות אדומים, לעיתים קרובות ללא בקרת טמפרטורה.
סגנון זה לרוב מקבל בקלות רבה יותר חשיפה מתונה לחמצן ולכן יותר ויותר יצרנים משתמשים עבור הויניפיקציה

או המשך ההתפתחות בכלים המאפשרים חילופי גזים - אמפורות או כדי חרס, מיכלי עץ וכן הלאה.

הגישה הזו אופיינית לעיתים קרובות ליצרנים המתעקשים להתערב, ייננית, כמה שפחות ולכן ישתמשו בכמויות מזעריות של סולפיטים, אם בכלל, במהלך הכנת היין.

טכניקות אלה ממצות חומרי צבע מהקליפות של הפרי, שינויי צבע נוספים ינבעו ממידה זו או אחרת של חימצון והעדר סולפיטים (אשר מבהירים את היין, בין היתר) - כל אלה גורמים ליין הלבן להראות כהה יותר, בצבעים עמוקים נחושתיים, צהובים יותר או פחות.

החזרה של יינות מהסוג הזה לשווקים מתאפשרת הודות לדור חדש של צרכנים, שביין, כמו באוכל, מעוניינים לצרוך לא רק טעים אלא גם בריא ולא מעובד.

השם ״יין כתום״ נועד להבדיל יינות אלה מיינות לבנים אחרים, מפני שהחוויה (לא רק הצבע) שונה כל כך.
אלה יינות שרצוי לשתות כמו יינות אדומים ובטעימה עיוורת בכוס שחורה ירגישו כמו יינות אדומים - עפיצים, מלאים. פעמים רבות אלו יינות ש"יפתחו" ויגיעו לשיאם לאחר חשיפה לחמצן ולכן ניתן ובמקרים מסוימים אף מומלץ לאפשר להם ״לנשום״. 
 

שתיית יינות כתומים היא הרפתקה אשר אינה דומה לשום חוויה אחרת בעולם היין.

יינות אלה מיוצרים בכמויות קטנטנות וכל כך שונים מהיינות הלבנים אותם אנחנו רגילים לשתות, כך שצפויה לכם חוויה מפתיעה ומיוחדת מאד, חוויה אינטלקטואלית מרתקת.

ליינות אלה המון מן המשותף, אולם הם כל כך שונים אלה מאלה. חלקם פרחוניים וחלקם הרבליים.
הם חולקים מאפיינים אוסטיריים, פיגמנט צבע – אנטוציאננים וטנינים מהקליפות הופכים להיות חלק בלתי נפרד מהיין. המרקם הופך להיות מחוספס וטאני והצבע נעשה כתום.

אלה יינות הגורמים לשבת על כוס למשך שעה ולרצות לדבר על היין עם מישהו ולכן לא יהפכו לעולם ליינות הנמכרים

בסופר מרקטים הגדולים.

הם דורשים סבלנות ופתיחות רצינית לשוני ואינם ניתנים להשוואה עם שום יין אחר.

 

אז נכון שאין הגדרה רשמית ואין סגנון אחד, אך הפרשנים מסכימים על כמה דברים:

הם עשויים ממיץ של ענבים לבנים שבאו במגע (קצר או ארוך) עם קליפתם, שם מתגוררים פיגמנטים, טנינים ושאר כל טוב הם מופקים בכמויות קטנות מאד וכל כך שונים מהיינות הרגילים.

הם כתומים. הם אינם אדומים ואינם לבנים. הם כתומים.
הם יפים, ליתר דיוק – יפהפיים ותוכם כברם - טעימים ומרתקים באופן יוצא דופן, הן מבחינה ארומאטית, הן המרקם והן הטעמים.

הם מציעים כמה מהחוויות המרתקות והמסקרנות ביותר אשר ניתן למצוא בכוס יין - זהו עולם ומלואו, השווה גילוי.

 

            

 

 

                                                    

           נפתחה חנות הדגל ברחוב פרישמן 73 תל אביב (מול כיכר מסריק)

 

                        

 

                                               אין להעתיק, או לעשות שימוש בחומרים באתר זה, בשום צורה שהיא, אלא ברשות מפורשת בכתב מג'יאקונדה

עבור לתוכן העמוד